Как да доживеем до 100 години
Как да доживеем до 100 години / netinfo
Как да доживеем до 100 години
21720
Как да доживеем до 100 години
  • Как да доживеем до 100 години

Повече си почивайте, по-малко работете е съветът към младите на 100-годишната баба Василка Аланджиева от Плевен. Баба Вела, както я наричат близките, посрещна юбилея си на 10 август в присъствието на близо 200 роднини от цяла България. Столетницата е родена в Угърчин, отгледала е три деца, от които днес е жив само синът Давид, който заедно със съпругата си - Марияна, се грижат за рожденичката.

Баба Вела има 6 внуци и 7 правнуци. Спътникът в живота й - дядо Йошо, е починал преди 15 години, но към миналите делници и празници с него баба Василка си спомня като за най-щастливия период. Кафенета и «лафки», по думите й, столетницата не е посещавала, цял живот се е борила със земята - първо наследствената, а после с тази в бившето ТКЗС.

Възрастната жена не пие, не яде месо и мазни храни, но не заради диета, а защото цял живот е свикнала да прави икономии с идеята да има повече за другите. "Очите вече не виждат, краката не ме държат, ръцете не хващат", казва баба Василка, която обаче продължава да се информира за всичко, което се случва в страната и по света.

А за празника й поздравление е изпратил лично президентът Георги Първанов, поздравления има и от кмета и Общинския съвет на Угърчин, уточняват роднините.

Разказът на баба Вела чуйте в звуковия файл.