Изтича срокът за подаване на заявления за мобилни секции
Изтича срокът за подаване на заявления за мобилни секции / dariknews

4 май е последният ден, в който избирателите с трайни увреждания, без възможност да отидат до урните, могат да заявят желание да гласуват с подвижна урна на предстоящите евроизбори.

За да направят това, те трябва да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес.

Заявлението може да се подаде и по настоящ адрес, ако той не съвпада с постоянния, но избирателят трябва първо да е поискал да бъде включен в избирателния списък по настоящ адрес.

В искането се посочват имената на избирателя, ЕГН, постоянният адрес или настоящият адрес, и се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

Хората с влошено зрение или тези, които не могат сами да отбележат вота си в бюлетината, имат право на придружител в тъмната стаичка в изборния ден. Един човек обаче не може да е придружител на повече от двама избиратели.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтича на 10 май. Избирателите, които не са подали такива, са вписани в избирателните списъци по постоянния си адрес - този в личната карта.

Заявленията се подават в общината по временната адресна регистрация, за да бъдат отписани избирателите от единия избирателен списък и вписани в другия.

Отдел "ЕСГРАОН" - Плевен на ул."Сан Стефано" №1, ДКЦ ІІ, ще работи и на 4 май от 09:00 до 15:00 часа за приемане на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания /по чл.37,ал.1 и 2 от Изборния кодекс/.