Ивелин Николов подпомага документален филм за Емил Димитров
Ивелин Николов подпомага документален филм за Емил Димитров / netinfo

Документален филм за Емил Димитров ще излезе тези дни на DVD. Повод за това е 70-годишнината на твореца, а инициативата е на плевенския депутат от ГЕРБ Ивелин Николов. Филмът е на режисьора Стилиян Иванов, той е със заглавие "Слава, любов, самота ...". За снимането му, по инициатива на Ивелин Николов, са откупени част от правата от Българската национална телевизия, която отвори Златния си фонд. Част от тиража на филма ще бъде предоставен безплатно на Консерваторията, библиотеки, читалища и училищата по музика в цялата страна.

"Емил Димитров е една от емблемите не само за Плевен, а и за България. Все още никой не е достигнал неговия рекорд от 50 млн. продадени плочи. През 1962 г. "Арлекино" печели награда на Международния фестивал в Сопот (Полша), която е и първата международна награда за българска песен! За мнозина това е "българския крал на песента". Този човек е признат далече извън границите на България и на запад, и на изток. Той е единствения българин със златна плоча. Направил е толкова много хубави неща за страната ни, че се гордея с него като плевенчан и българин. Точно за това аз и плевенчани искахме да остане някаква следа за него, да го увековечим с този филм", обясни идеята си Ивелин Николов.

Част от правата са на режисьора и автор Стилян Иванов, другите са откупени от БНТ, а филмът "Слава, любов, самота ...", който ще излезе на DVD, ще се продава на символичната цена от 5 лв.