/ dariknews.archive
Специализирани и целенасочено организирани ситуации и взаимодействия, в които обучаемите чрез преживяване и емоционална рефлексия/осъзнаване на свръх чувства и емоции/, придобиват знания и умения, са само част от иновациите в часовете по български език и литература  в иновативните паралелки – 8а и 9а клас в ДФСГ „Интелект“ – Плевен.

Иновативно образование - настояще и бъдеще в ДФСГ "Интелект"

Просперитет, натоящи и бъдещи успехи на своите възпитаници са основните цели на преподавателите по БЕЛ. С ентусиазъм и благодарение на творческите си способности, те успяват да създадат добра атмосфера за работа, да мотивират и включат голяма част от учениците в образователния процес.

Гъвкавост и креативност постигат чрез използване на различни методи и средства в процеса на обучение: подпомагане на учениците в процеса на усвояване на света чрез  прилагане на конкретен опит – актът на учене започва с опита „тук и сега“, ситуационни методи /свързани със стимулиране оригиналността на мисленето, изказването на мнение, тълкуване и оценяване на алтернативни и нестандартни мнения/-изработване на линия на времето, съотнасяне на литературни епохи с исторически събития, осъществяване на междупредметни и социокултурни  връзки,  дебати, дискусия, проектна работа, мултимедийни презентации, ролеви игри.

Ученици говориха за миналото, настоящето и бъдещето на Плевен (СНИМКИ)

Разчупване на традиционното преподаване и изменението на учебната среда са основен фактор за постигане на добри резултати в часовете по български език и литература.  Това дава възможност за стимулиране на  интеракцията между ученици и преподаватели, намаляване на психологическия стрес, който създава авторитетът на учителя.

Учениците стават по-независими и се стремят към реални знания, а не просто оценки. Умело излагат аргументи, отстояват позиции, проявяват толерантност към мнението  на партньорите. 

Богата на събития е програмата за Празника на ДФСГ "Интелект"

Активното им включване в процеса на преподаване и обучение ги прави адаптивно подготвени за всякакви житейски ситуации, съобразно възрастовите им характеристики.

Сред немалкото проведени иновативни уроци учениците от 8а и 9а клас с особен интерес и креативност се включиха в пресъздаване на Десетте божии заповеди и Библейския текст за сътворението.

Проведе се конкурс за ораторско майсторство на тема "Интелект" говори за Плевен" (СНИМКИ)

Подпомогнати от своите родители, те презентираха разнообразни начини за изработване и визуализиране на света от неговия зародиш и на  най-древните човешки закони.

С ентусиазъм и самоинициативност се включват в училищни и извънучилищни мероприятия, което ги прави достойни възпитаници на ДФСГ „Интелект“ - градящи и поддържащи имиджа на училището.

Иновативното образование е път към успех и бъдещ просперитет не само в часовете по БЕЛ, а и в часовете по останалите учебни предмети.