/ dariknews.bg
На 15 септември 1990 г. в Плевен отваря врати първото Експериментално средно училище „Интелект“, като специализирано средно учебно заведение с икономически профил, което цели да направи българското средно образование конвертируемо на европейско и световно ниво.

Ученици говориха за миналото, настоящето и бъдещето на Плевен (СНИМКИ)

Двадест и седем години по-късно, на 15 септември 2017г., ДФСГ „Интелект“ прави поредната крачка в обновяване на образователната си стратегия и реализация. От немалкото училища в града, гимназия „Интелект“ е удобрена да работи и да се развива като ИНОВАТИВНО училище, предлагащо високо качество на обучение, добра материално-техническа база и отлично подготвени преподаватели, които използват иновативни методи на преподаване, в контекста на съвременните европейски и световни тенденции в образованието.

Модерен образователен процес, променена учебна среда и създаване на творчески заряд у подрастващите са само малка част от целите, поставени и вече реализирани в  сфрата на иновациите в ДФСГ „Интелект“. 

Проведе се конкурс за ораторско майсторство на тема "Интелект" говори за Плевен" (СНИМКИ)

Всичко това осигурява и гарантира висококачестена подготовка на възпитаниците на гимназията, задоволяване на индивидуалните им потребности и създаване на подкрепяща среда, противодействаща на ширещата се агресия сред подрастващите.
 
Гарант за качествено образование е и включването на родителите в образователния процес. Това дава възможност за гъвкавост и адаптивност в обучението и успешна реализация на учениците.

В гимназията, родителите са активно участващи и в управлението чрез включването им в Училищното настоятелство, Обществения съвет и всички видове училищни инициативи и проекти.

Иновативните методи на преподаване повишават ефективността в обучението на младите хора. В часовете по английски език се използват електронни уроци. По общообразователните предмети се прилагат предимно дискусии, презентации и работа в екип.

Богата на събития е програмата за Празника на ДФСГ "Интелект"

Икономическите специалисти прилагат и други методи като: мозъчна атака,
аквариум,ролеви игри и други. Използването на съвременните средства за визуализация и интерактивните средства в процеса на обучение, доказват своето благоприятно влияние върху физиологията и психологията на учениците.

Промяната на традиционното преподаване, нововъведенията и разчупената  учебна среда провокират възпитаниците на „Интелект“ към активност, креативност и формиране на конкурентноспособни млади хора.

Иновативното обучение е настоящето и бъдещето на възпитаниците на ДФСГ „Интелект“-Плевен