inter
inter / dariknews.archive

В петото издание на Деня на народите - International day, организиран от Медицински университет – Плевен, представителите на Индия спечелиха  първото място.

inter
dariknews.archive

В ранния следобед на 11 ноември стотици млади хора се събраха в спортния комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“, където студентите на висшето училище представиха своите държави – различни култури, традиционна кухня, бит, облекло, история, народни песни и танци.
Събитието се организира по инициатива на чуждестранните студенти, съвместно с българските им колеги, и се осъществява с подкрепата на Ръководството на висшето училище. Целта е студентите да запознаят академичната общност и плевенската общественост с различните култури на родните си държави.

inter
dariknews.archive

Студентите на МУ-Плевен вярват, че познавайки националните си различия и особености, всички те ще станат по-сплотени и единни и по-лесно ще живеят и учат заедно.

inter
dariknews.archive
 
В организацията и в програмата на събитието се включиха над 250 студенти, водени от амбицията да представят своите култури, от над 10 държави – България, Великобритания, Германия, Непал, Индия, Пакистан,  Бангладеш, Япония, Шри Ланка и арабските държави.

inter
dariknews.archive

Представянето на отделните държави стана на отбори, чрез които студентите запознаха аудиторията с автентичните за страната обичаи, облекло, песни и танци.

inter
dariknews.archive

Гостите на празника имаха възможността да посетят специалните щандове на държавите и да опитат традиционната за тях кухня. За пореден път отборите бяха оценени от компетентно жури от преподаватели и членове на ръководството на висшето училище, което излъчи държава-победител и връчи награди за най-атрактивно представена националност.

inter
dariknews.archive

На първо място бе отличен отборът на Индия, на второ – представянето на Непал, а на трето – българският отбор.

inter
dariknews.archive

Бяха дадени две допълнителни награди – за най-добър щанд спечели отборът на Пакистан и за най-добър танц – арабският отбор.

inter
dariknews.archive

С подкрепата на Академичното Ръководство в лицето на проф. д-р Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, и проф. Ангелина Стоянова, ръководител на центъра за чуждестранни студенти, Денят на народите е посветен на благородна кауза. Тази година студентите се обединиха от идеята да помогнат на малкия Азер, който е роден с епилепсия и се нуждае от средства за провеждане на специална рехабилитация. Помощта в размер на 4906,90 лв. бе събрана от входни такси на гостите на празника.  Парите ще бъдат преведени на родителите на детето за неговото лечение.

inter
dariknews.archive

Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов сподели, че неговите син и дъщеря, които са били студенти извън страната, са наблюдавали последните издания на International Day онлайн, чрез смартфоните си, но за петото събитие в Плевен е неговата дъщеря Мила, която каза:
„В последните две години аз имах прекрасната възможност  да живея в пет различни страни и да си сътруднича с хора от повече от 20 националности. Това ми помогна да осъзная, че красотата не е само в различията между нас и в различните ни култури, но и в това, колко сме близки благодарение именно на тези различия“.

inter
dariknews.archive

Изненадата на ректора на Медицински университет – Плевен беше рок група „Криминале“, която при откриването на събитието поднесе атрактивни изпълнения пред стотиците студенти – участници и гости. Музикантите от групата получиха специални сертификати за участието си.

inter
dariknews.archive

inter
dariknews.archive

inter
dariknews.archive

inter
dariknews.archive

inter
dariknews.archive

inter
dariknews.archive