Илия Илиев - Професора свири с Плевенска филхармония
Илия Илиев - Професора свири с Плевенска филхармония / pleven.philharmony

Едно от предстоящите събития в дните преди Коледа и Нова година е гостуването на Плевенска сцена на кларинетиста Илия Илиев - познат от „Ку-ку-бенд" на Слави Трифонов като Професора.

В концерта си с Плевенска филхармония, той ще представи другото си амплоа и ще изпълни Моцартовия Концерт за кларинет и оркестър.

Събитието е на 3 декември - четвъртък от 19:00 часа в зала „Емил Димитров" на читалище „Съгласие-1869 г.".

В програмата на концерта са включени още увертюра „Егмонт" и Симфония No.4 от Бетовен.

На диригентския пулт ще бъде Етиен Абелин.

Билети за концерта се продават в Билетния център на Плевенска филхармония в читалище "Съгласие".

Илия Илиев, известен като Професора, e роден на 23 юни 1968 година в Горна Оряховица. Едва шестгодишен, той вече свири на пиано в родния си град, а от пети клас започва усилено да изучава кларинет в Детската музикална школа на профсъюзите в град Велико Търново. Висшето си образование в Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София завършва с отличие.

Своята кариера, Илия Илиев започва в Голям симфоничен оркестър на БНР като артист-оркестрант-солист-кларнетист. Прави многобройни концерти и записи на оперна, симфонична и филмова музика с известни диригенти, солисти и композитори, между тях светила като Милчо Левиев, Райна Кабаиванска, Теодосий Спасов, Минчо Минчев и много други.

Работил е и заедно с именития Енио Мориконе, който е бил в България в качеството на композитор и диригент по повод реализация на чуждестранна филмова продукция.

Характерно за него е, че владее еднакво добре разновидностите на кларинета: В-кларинет, А-кларинет, Es-кларинет и Bas-кларинет - нещо, с което малцина биха се похвалили.

Следващата седмица предстои концерт, в който ще бъдат представени три рапсодии. В него пианистката Дора Делийска ще свири „Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин, а Плевенска филхармония ще зарадва публиката с още две темпераментни творби - „Румънска рапсодия No.1" от Джордже Енеску и „Унгарска рапсодия" от Ференц Лист.