Художникът Никола Николов представи 40 свои нови картини
Художникът Никола Николов представи 40 свои нови картини / archiv.DarikNews

...„Предпочитам нищо да не взема, но да не слизам до нивото на посредственото, за да преживявам"...

Художникът Никола Николов откри поредна изложба в художествена галерия "Христо Бояджиев". По повод наскоро отбелязания му юбилей той сподели, че умишлено предпочита да не обвързва възрастта с творчеството и поредната си изложба, за да не прозвучи „като един финал".

„Следващата ми изложба например ще бъде само от акварели. Преди десетина години правех много акварели и там ми е силата и сега ще се върна там отново, за да има и повод за разнообразие и за съществуване".

От всичките 40 картини, които представя в изложбата си, Никола Николов има само 3 или 4 стари, които по-скоро правят връзка с миналите представяния на художника.

„Това са нови неща на тема фолколор, представящи българските легенди и митове, изобщо труда на селянина", описа художникът тематиката на поредната си изложба.
„Израснал съм в по - бедни години и винаги ме е вълнувал и стимулирал трудът на тези хора и това изглежда ще ме съпътства цял живот".

Художникът Никола Николов представи 40 свои нови картини
netinfo

Художникът подготвя и поредна нова изложба която според него ще бъде неангажирана. „Ще има цветя, даже и малко абстрактна ще изглежда, но и с повече мажорни теми. Не съм спирал да правя изложби", каза Никола Николов.

Тази изложба за твореца е може би 42-ра или 43-та: „Според мен бройката не е толкова важна - важното е да имаш стимул и да имаш нов терен, да стъпваш някъде в пространството!"

Художникът Никола Николов представи 40 свои нови картини
netinfo

Никола Николов каза, че понякога по цяла седмица не рисува. „Но обикновено винаги имам хъс да скицирам нещо - изпадам и в депресия, разбира се, но и не губя кураж...

Творецът разчита на хората, които от години ценят неговото творчество. „На тях разчитам, защото все по - рядко се срещат нови почитатели на това изкуство".

Според Никола Николов, днес се търсят по - сладникави, по - търговски и по - евтини неща. „Предпочитам нищо да не взема, но да не слизам до нивото на посредственото, за да преживявам...

„Стилът ми е общо взето същия, но сега е по - сочен, коментира творецът творбите в новооткритата си изложба, която ще остане в Художествена галерия "Христо Бояджиев" следващите две седмици.

В скоро време предстои Никола Николов да участва заедно с плевенската група художници с две творби в Бургас по покана на председателя на СБХ.