Губим по 1 млрд. лв. годишно от забавянето на АЕЦ Белене
Губим по 1 млрд. лв. годишно от забавянето на АЕЦ Белене / Sofia Photo Agency

Забавянето на проекта "АЕЦ Белене" води до загуби от един милиард лева годишно за България. Това показват разчетите, направени от бившия министър на енергетиката у нас Румен Овчаров. Според него пропуснатите ползи от непроизведена ел.енергия и директните загуби са в резултатат на абсолютно некомпетентните и необясними действия на правителството.

По думите му, на площадката в Белене вече две години не се прави нищо, но през това време трябва да се плащат лихвите по финансовия ресурс, който вече е привлечен към проекта. Инфлационните индекси също се менят и оскъпяват централата като цяло, посочи Румен Овчаров. Пред медиите в Плевен той изрази надежда, че въпреки дългото отлагане, проектът АЕЦ Белене все пак ще се случи, но за съжаление по типично български - защо да стане лесно, като може да стане трудно.

Бившият енергиен министър изрази притеснение, че позицията на правителството по отношение на Втора атомна централа у нас е вследствие на влияние от страна на посланика на САЩ у нас. По думите на Румен Овчаров, Джеймс Уорлик е против АЕЦ Белене, защото защитава интересите и печалбата на американските компании в комплекс "Марица Изток".

Относно проекта за централата, червеният депутат изрази мнение, че това е най-добрият енергиен проект, който съществува в момента не само в България, но и в Европа. "Няма нито един, който да може да се сравнява с него - по цена, по икономическа ефективност и като перспектива. Всички останали са с пъти по-лоши от него", категоричен беше Румен Овчаров.