ГЕРБ-Плевен:В БСП от сега знаят, че ще им спрат еврофондовете и лъжат за вина на ГЕРБ
ГЕРБ-Плевен:В БСП от сега знаят, че ще им спрат еврофондовете и лъжат за вина на ГЕРБ / gerb-pleven

От БСП пуснаха поредната лъжа, че след две години управление на ГЕРБ, България отново е изправена пред опасността от спиране на еврофондове.

Г-жа Лъжа неслучайно започва с еврофондовете. Там, където най ги боли от БСП, че сме силни, където най-много ги е страх и където най-добре знаят колко можем ние и не могат те. Боли я, защото знае, че нашите резултати в еврофондовете са над 2 пъти по-добри от техните. В средата на 2009 г. бяха разплатени 1% от средствата, а в средата на 2016 - над 2.5%. Само за последните месеци вече са достигнали 7,5%. Това е значително по-добър резултат от средноевропейския. Имаме вече сключени договори за 36% от бюджета за България. Тоест над 1/3 от всичко, което имаме до края на 2020. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да сключат договори за едва 17% от общия бюджет. Дори служебното правителство и нито лев да не договори или разплати в следващите 2 месеца, пак ще има кой в Европа да гони България по резултат.

Лъжа е, че програма Околна среда е застрашена от спиране. Ако г-жа Нинова разбираше поне малко как работи ЕС, щеше да знае, че наказателните процедури нямат никаква връзка с еврофондовете. Това, което тя обаче много добре знае, е че тази програма е важна за общините и от сега плаши хората с резултатите от невежеството на БСП. Подготвя ги, че предстои страшно, ако нас ни няма. Страшно ще е, но вие си карайте работата, г-жо Лъжа, и оставете кметовете на мира, а администрацията - да работи.

След двегодишно управление ГЕРБ оставя системата на европейското финансиране в отлично състояние. Днес спрени програми няма, а ако имаше какъвто и да е проблем, ЕК щеше да реагира, а нямаше да чака БСП да дойдат на власт. Европа вярва на ГЕРБ, защото знае какво можем и вижда ясно какво постига. Утре, ако не се работи здраво и честно, може и да има проблем. Ако у нас някой може и да повярва на Лъжата, в Европа място за пазарлъци и обвинения няма. Или работиш и ти помагат, или лъжеш и те санкционират. Няма как днес да сме виновни за нещо, което те утре ще сбъркат.

Лъжа е, че страната ни не е изпълнила 12 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020. Предварителните условия, 45 на брой, с които така гръмко ни плашат, са всъщност реформите, които сме обещали на Европа да изпълним и които вече сме въвели. Ние вече сме докладвали като изпълнени 34 от тях, тоест те са напълно готови. Останалите 11 са изпълнени на 90% и остава само да бъдат финализирани и докладвани на ЕК. За това по правило България има срок до края на месец юни. Работата е почти свършена, а докладването към Европа може да направи всяко правителство.

Поредната лъжа, която пусна Корнелия Нинова е, че има опасност ЕК да спре плащанията по съответните програми. Европа не работи като БСП - със заплахи и всяване на ужас и страх. Няма как да има опасност Европа да ни спре парите. Или ни ги спира, или не. Когато ги спира, ги спира веднага и по всяко време.

През 2014, когато дори в ЕС не можеха да търпят безобразията на БСП, парите на България бяха спрени. Повече от година след като не бяхме на власт! Дойдохме и само месец по-късно, когато демонстрирахме разбиране и воля да поправим техните грешки, плащанията бяха възстановени.
Парите от ЕС следват резултати, а не думи. Затова и традиционно БСП не може да ги управлява./ГЕРБ-Плевен/