abv
abv / dariknews.bg
Президентът на Република България /2002-2012 г./ Георги Първанов гостува в Плевен по време на концерта на Михаил Белчев, който организира коалиция "АБВ - Движение 21" при закриването на предизборната си кампания.

"Днешният ден е свидетелство за това, че и след най-дългата зима идва пролетта. Разбирайте го и като политическа метафора. А зимата беше дълга и си струва да се работи за това да имаме една политическа пролет с друг хоризнот, с друго бъдеще и развитие за България", каза Първанов. Той коментира слогана на коалицията "Модерните в ляво".

"Да ние сме модерните в ляво не само защото Татяна Дончева е виртуоз на цигулката, Коста Проданов е много добър рок изпълнител, не само сме артистични, уважаваме, ценим и подкрепяме българската култура. Ние сме модерните, защото добре разбираме и силата на автентичното ляво и знаем кое е бъдещето. Ще го намерите в нашата предицзборна платформа. Словото на Петков е като управляваща платформа. Имаме самочувствието да предлагаме политики, да предлагаме визии и стратегии, защото имаме и хората, които да ги реализират, а това никак не е малко.

Преди около два месеца аз казах, че се оттеглям от организационна работа, защото 25 години стигат, и черните пиари побързаха да огласят: Първанов излиза от АБВ. Толкова съм излязъл, че по програмата, която имам в тази кампания тичам повече от преди, защото крачка назад в организационно отношение за мен е две крачки напред от гледна точка на политическите ангажименти.

Тук съм за да дам рамо на тази силна и интересна коалиция "АБВ-движение 21", защото наистина ние сме различни, защото в крайна сметка бъдещето на политиката е в единството на многообразието, ако мога да използвам това малко наложено клише. Това че ние с Татяна Дончева сме заедно иде да покаже модела на бъдещата българска политика – да се събират различните в името на националния интерес, когато има какво да покажат, когато знаят и могат как да го реализират.

Много държа да подчертая, че ние сме алтернатива на този двуполюсен модел. Защото като съвременник на този преход мога да кажа, че няма нищо по-порочно от тази система стани да седна – един идва на мястото на проваления друг, и след това въртележката продължава автоматически, не защото имат идеята, лидерите, които да реализират политиката, а просто защото им е ред. Трябва да кажем стига на тази посредственост.

Аз виждам, че нашия отговор е в имената и в идеите, които предлагаме. В тази силна концепция, набор от идеи свързани с демографската политика. Никой не предлага повече и по-работещи идеи за майките, за повишените обезщетения за майчинство, за перспективата, за безплатните детски градини и ясли, за подкрепата на лекари, уучители. Много са нещата, които ние предлагаме, защото осъзнаваме, че ако сега не се вземе в ръце, нацията ни е обречена. Тук няма човек, който ще каже за един мандат ставаме 8 милиона и всичките богати. Знаете на кого принадлежи тази крилата фраза. Това е нереалистично, това е лъжа.

Ако ние искаме да решим демографската криза, умела политика, която да започне сега ще се случи не след 10, може би след 20-30 години, но ако не го направим, катастрофата е неизбежна. Тъй като всички изливат обещания на парче, на килограм, всеки обещава всичко на всекиго.

Защо ние да сме по-различни, защо да ни подкрепите. Защото ние сме го правили. Няма да се уморя да припомням, че когато Ивайло Калфин предлагаше увеличение на МРЗ с две не много големи стъпки, този, който най-яростно се противопоставяше, беше финансовия министър Горанов. Днес той е глашатай на идеята за по-висока минимална заплата, даже много по-висока. Но аз лично му нямам доверие, не знам дали вие можете да примете този завой - така е в много други отношения.

Знаем много добре, че силната социална политика е невъзможна без възраждане на икономиката. И онова което предлага абв от държавния инвестиционен фонд – стара наша идея, им го записан в програмата на последното правителство, но остава на най-високия ред, до възможността да гарантираме чужди инвестиции. Ние сме го правили. И до сега не спират да ни оплюват заради големия енергиен шлем. И го подариха на Доган. Българският енергиен шлем стана турски. Аз се питам, ако не приемат нашите идеи, защо не предложат друго. може би от САЩ или от Брюксел.

Онези, които казват не на Южен поток и пускат двете тръби на Северен поток ще предложат някаква алтернатива. Те сега са се събрали четири „лидери” – на-слабите, които Европа е имала, направиха ултрабогатите и казаха - Европа ще бъде на две скорости, две писти, три етажа – това е израз за слабостта на тези лидери. На желанието им да покажат като виновници България, Гърция и други държави, които твърдят, че можеха да внесат свежа кръв в рамките на ЕС. Затова на българия й трябват държавници с характер, с воля.

Често даваме за пример премиера на Унгария. Не само решава социалните проблеми, но и защитамва националния интерес. Без проблеми се противопоставя на всяко порочно искане на Брюксел, накърняващо националния интерес. Ето такива хора иска нашата листа. Имаме ги – и Румен Петков, и Михо Михов, и Кирил Цочев и Татяна Дончева – да не изброявам всичките. И младите, които идват със своята висока професионална подготовка, със своята енергия и амбиции заслужават вашата подкрепа. Защото аз съм убеден, че в този двуполюсен парламент, който ни вещаят, няма нищо по-важно да има трета сила – не балансьор, а коректив и алтернатива. Друга визия и друга политика за управлението.
Ние имаме готовността да го направим, надявам се да получим вашето доверие и гарантирам, че ще го оправдаем.

Михаил Белчев, който беше специален гост на събитието сподели:

„Аз съм тук тази вечер, защото за пръв път чувам да се говори за култура. В нито една друга платформа не съм чул този термин, като че ли нещо пречи на културата на България. Аз съм вече на 70 години и направих юбилейна книга с поезия и си спомням една фраза от нея: „...Боже колко шеметни нощи, боже какви утра, може и млад да изглеждам още, но животът ми остаря. Даде каквото има да дава, каквото не – отне. От живота поезия става, но от поезията живот – не“.
Надявам се на 26 всички с бюлетина номер 8. Успех и нека никога не остарява любовта!“ пожела поетът с китара Михаил Белчев.