Евровизия 2014 започва без участието на България
Евровизия 2014 започва без участието на България / dariknews

Международният песенен конкурс „Евровизия 2014" започва в датската столица без участието на България. Официалната церемония по откриването ще се проведе тази вечер в историческата сграда на кметството на Копенхаген.

В тазгодишното състезание участват артисти от 37 страни. Мотото на 59-ия конкурс „Евровизия" е „Присъедини се към нас!" (JoinUs). Двата полуфинала ще се проведат на 6 и 8, а финалът - на 10 май. Цялото шоу ще се излъчва на живо.

Организатор на конкурса е Европейският съюз за радио и телевизия и Датската телевизия. Бюджетът на "Евровизия" тази година е около 190 млн. крони (25 мрн. евро). На „Евровизия - 2014" са акредитирани 1600 журналисти от 80 страни.

Положени бяха големи усилия, за да бъдат преодолени финансовите и организационните трудности с някои участници, но България, Кипър и Сърбия се отказаха от участие. Хърватия ще пропусне „Евровизия" заради организационни проблеми, няма да присъства и изпълнител от Босна и Херцеговина. Редица държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 г., когато ще се чества 60-ата годишнина на международния песенен конкурс, предава БГНЕС.

За място на провеждането на „Евровизия" беше избрано необичайно място - затворената през 1996 г. корабостроителница "Burmeister & Wain" в източната част на Копенхаген. В един от доковете е устроена зала за 10 000 зрители, а сцената е заобиколена от вода и наподобява кораб.

Песенният конкурс се провежда от 1956 г. и сред победителите в различни години са били Селин Дион, Тото Кутуньо, Джони Логан. Преди 40 години на първо място се класира шведският квартет ABBA, който след това направи най-блестящата кариера в музикалната индустрия от всички победители в „Евровизия". Миналогодишното издание на конкурса се състоя в шведския град Малмьо. Победител стана датчанката Емели Фрост с песента Only Teardrops.