Експертен съвет да предложи кандидатите за конституционен съдия
Експертен съвет да предложи кандидатите за конституционен съдия / archiv.DarikNews

По повод отказа на ГЕРБ да подкрепи предложението за нов конституционен съдия, Найден Зеленогорски каза пред журналисти в Плевен: "Ние мислим, че сега е времето, председателят на Народното събрание да предложи на всички неправителствени организации в областта на правните науки и защита на човешките права, на всички юридически факултети в България, да предложат свои представители в един голям експертен граждански съвет към Парламента, който да направи свои предложения за 12-ти конституционен съдия".

Той обясни, че идеята е след това, тези предложения да бъдат дискутирани в обществото и парламента и да бъдат гласувани в Народното събрание.

"Ние като партия, която иска да върне България на гражданите смятаме, че гражданският елемент трябва да бъде заложен категорично във взимането на най - важните решения в държавата, какъвто е изборът на конституционни съдии".

Найден Зеленогорски изрази надежда и увереност, че гражданското общество търябва да бъде чуто. "По този начин, изборът на толкова важни длъжности в България ще бъде достатъчно подкрепен от цялото общество".