До18 юли приемат предложения за управлението на Деветашката пещера
До18 юли приемат предложения за управлението на Деветашката пещера / dariknews

Предложения по плана за управление на Деветашката пещера се приемат до 18 юли, като писмените становища се подават в община Ловеч. Проектът на плана бе коментиран на обществено обсъждане на 8 юли, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Това е официална процедура по Закона за защитените територии, която дава възможност на обществеността и гражданите да заявят своите възражения, коментари и допълнения по плана за управление. Постъпилите становища и самият план ще бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите, което ще вземе окончателното решение за съдържанието на плана на базата на становищата и мнението на авторите на работния текст.
На общественото обсъждане присъстваха представители на авторския колектив, разработил плана, на община Ловеч, НСЗП, РИОСВ - Плевен, кметствата в Деветаки и Дойренци, граждани.

До18 юли приемат предложения за управлението на Деветашката пещера
netinfo

Желаещите да се запознаят с плана, може да го направят на интернет страницата на община Ловеч.
След утвърждаването му от МОСВ планът е със статут на закон и важи за период от 10 години. Целта му е да синхронизира развитието на обекта като туристическа дестинация с неговото значение като природен феномен, местообитание на редки видове и паметник на културното наследство. Ограниченията и препоръките в плана целят да се гарантира устойчивото ползване на обекта и той да бъде съхранен при очаквания увеличен туристопоток.

Това е първият план за управление на пещера в България и един от малкото планове за управление на природна забележителност. Изработен е от „Екологичен център" ЕООД и Зелени Балкани по задание на община Ловеч, която управлява обекта по решение на МОСВ и МС. Общината планира изграждането на посетителска част и информационен център, насочени към защитената територия, за което й е предоставен специален имот от Министерския съвет.

Разработването на плана за управление е израз на готовността на община Ловеч за устойчиво стопанисване и управление на Деветашката пещера и дългосрочно опазване на нейното природно и културно наследство.

В разработването участва екип от експерти в различни области - от опазването на прилепите, до културното наследство - експерти от Националния природонаучен музей - БАН, Българската федерация по спелеология, Регионалния исторически музей - Ловеч.