severnjacite
severnjacite / klub severnjacite
На 2 юни от 10:00 часа в Летния театър в парк „Кайлъка“ в Плевен ще се състои 4-то издание на Националния фестивал „Любимото ми хорце“, с организатор Джейлян Демирев, който е и ръководител на клуб "Северняците. Фестивалът отново ще бъде без конкурсен характер. В него ще участват 20 състава от страната.
Сред участниците са два състава от Варна, два състава от София, от Ботевград, Ловеч, Шумен, Разград, Плевен, Пордим, Левски.
Посещението на фестивала, който ще се проведе в рамките на около 2 часа ще бъде безплатно като два автобуса ще извозят също безплатно желаещите граждани от Плевен до „Двете сърнета“ в „Кайлъка“.

Замисълът на създаването на фестивала „Любимото ми хорце“ е, да се даде възможност на танцьорите да играят това, което им е на сърцето. В регламента няма задължителни хора и така всеки състав ще се представи наистина предпочитаното хоро. Съставите ще се представят в рамките на 8 минути, в които могат да включат и две и три хора  по желание. За носиите няма задължителни изисквания, но повечето участници ще бъдат с носии.

Във фестивала, Клуб „Северняците“ ще покаже за първи път автентично северняшко хоро.
„Много се радвам и съм горд, че при мен има толкова много деца, които искат да танцуват“, сподели пред журналисти Джейлян Демирев. Той уточни, че най-малкото дете което ще участва във фестивала е на 6 г., а най големите са в 12-ти клас. Веднага след края на фестивала, около 13:30 часа на пл. „Възраждане“ в центъра на Плевен ще се извие голямо хоро, в което са поканени да се включат всички граждани, които пожелаят.