Директорът на затвора в Плевен предлага създаване на център по холандски модел
Директорът на затвора в Плевен предлага създаване на център по холандски модел / dariknews.archive

На среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен по повод представянето на проекта "Свобода зад решетките" на Сдружение "Младежки форум 2001" - Разград, директорът на Плевенския затвор Иван Петков посочи намаляването на пренаселеността в затвора след създаването на Затворническо общежитие от открит тип през 2012 г. "Това стана след добър анализ на потребностите на хората, които са настанени било с мярка Задържане под стража или с влязла в сила присъда.

Директорът на Плевенския затвор предложи "Свободата зад решетките" да не свършва, като се създаде център, в който в рамките на 6 месеца на всички освободени, които нямат жилище и трудова реализация, да получат възможност със своя труд да могат да работят и това, което са реализирали в областта на земеделието да бъде пласирано в местата за лишаване от свобода. От там нататък те ще получат своя социален и трудов опит, както и своята реализация в живота.

Според него тези проекти дават възможност за по-широкообхватна дейност за лишените от свобода. Той посочи пример с подобен център в Холандия, където има практика и опит, които биха могли да се реализират и в България.

"Изтърпяването на наказанието "лишаване от свобода" не е само изолация от обществото, а то е наситено със социални мероприятия и дейности спрямо лишените от свобода от страна на инспекторите по социална дейност и психолозите, както и дори с екипа, осъществяващ надзорно-охранителната дейност".

В момента в затвора в Плевен има 430 лишени от свобода. От тях 100 са настанени в местата за лишаване от свобода от открит и закрит тип, а останалите са в корпуса на затвора. По отношение на изискването за 4 кв.м. жилищна площ, санитарният минимум е покрит, каза директорът Иван Петков.

Той отбеляза подхода към новопостъпващите затворници в адаптационния период, когато екип от психолози и социални работници се грижи да установи какви са личностните потребности и какъв е рискът от рецидив, както и какви са условията за излежаване на наказанието и вижданията на самия лишен от свобода по отношение на адаптацията.

В представянето на проекта "Свобода зад решетките" участие взеха посланикът на Кралство Норвегия в България Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор, Росен Желязков - главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието и председателят на Окръжен съд - Плевен Александър Григоров.