Десните и дясноцентристки общини в стачна готовност, ако не се увеличат заплатите в администрацията
Десните и дясноцентристки общини в стачна готовност, ако не се увеличат заплатите в администрацията / netinfo
Общините, членуващи в Асоциацията на българските градове и региони излязоха с декларация, в която настояват категорично да бъдат увеличени заплатите на служителите в местните администрации. Те са в стачна готовност, ако въпросът не бъде разгледан от правителството, каза днес председателят на асоциацията и кмет на Община Плевен Найден Зеленогорски.

Асоциацията предлага промени в законодателството, осигуряващи възможност за финансова стабилност на общините и районите. Идеята е два пъти годишно да се отпускат средства на общините от преизпълнението на данъка за облагане на доходите от физически лица.

А до трайното уреждане на въпроса следва да се осигурят допълнителни средства за Фонд работна заплата от Републиканския бюджет, се казва в декларацията. От АБГР предлагат това да стане чрез по-висок процент на средната брутна заплата, предвиден от съответната община, т.е. да се увеличи базата на работната заплата.

Десните и дясноцентристки общини ще настояват за среща с министър-председателя Сергей Станишев. Те предвиждат и свикване на общо събрание, на което да бъдат формулирани исканията им към правителството. Ако исканията не бъдат изпълнени, ще се стигне и до стачни действия, които по закон ще бъдат символични и няма да се отразят на работата с граждани, категоричен беше Зеленогорски.

Той изрази увереност, че всички общини в България ще подкрепят исканията на асоциацията независимо от политическите предпочитания. Според него сриването на административния капацитет ще нанесе такъв тежък удар, който не може да бъде поправен за цяло десетилетие.