/ svetlomira anastasova
Заради дефицит на работна ръка в Ловешка област работодатели наемат на работа непълнолетни. Друга причина за интереса у тийнеджърите да работят е по-голямата им мотивация да полагат труд. Това коментира пред журналисти директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев.

Бизнес и институции се срещат в Плевен

По думите му, и през тази година се запазва интересът на работодателите от региона да наемат непълнолетни. От началото на годината до 21 ноември, Инспекцията по труда е издала 120 разрешения.

Разширява се обхватът на икономическите дейности, в които работят деца. Традиционно най-често те се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, а тази година все повече се включват и в производствени предприятия.

37 човека с намалена трудоспособност започват работа в Ловеч и селата

През периода са постановени и два отказа за издаване на разрешения за работа на непълнолетни. Причините - непълнота на представената документация и условия на труд, които не отговарят на изискванията.

Инспекцията по труда стриктно контролира законосъобразното наемане, както и условията на труд на децата, посочи Митев. При проверките не са установени случаи на наемане на непълнолетни без дадено предварително съгласие от Инспекцията по труда в Ловеч.