Цикълът Белла Хараламбова представя започва с Панчо Владигеров
Цикълът Белла Хараламбова представя започва с Панчо Владигеров / archive.dariknews

На 13  февруари, от 17:00 часа на сцена-фоайе в читалище "Съгласие 1869" ще се състои първото издание от музикалния цикъл "Белла Хараламбова представя".

Първото издание от цикъла ще бъде посветено на 115-та годишнина от рождението на един от най-забележителните български и европейски композитори - Панчо Владигеров, автор на рапсодия Вардар - първото българско симфонично произведение, спечелило широка международна известност, на операта „Цар Калоян, на балета „Легенда за езерото“, на множество симфонични и камерни произведения,песни, увертюри, сценична музика.

 

През месец март, по случай Националния празник на България, музикалната среща ще бъде посветена на развитието на възрожденската и патриотична песен. Предвидени са и представяния на Любомир Пипков, Веселин Стоянов и други български композитори.

Белла Константинова Хараламбова е родена в Плевен, където завършва Музикалното училище „Панайот Пипков“. Висшето си образование завършва в Държавната Консерватория в София - магистър е по дирижиране, музикознание и музикална педагогика.

 

От 2004 г. Белла Хараламбова e преподавател по музикално-теоретични дисциплини в НУИ„П.Пипков“ - Плевен, а от 2006 г. e диригент на духовите оркестри към училището. През 2010 г. е отличена с грамота на Министерството на културата за високи творчески постижения, през 2011 става носител на званието „най-добър млад педагог“ от Международната фестивална програма „Приятели на България“. В последните десет години, Белла Хараламбова активно участва като музиковед, диригент и изпълнител в културния живот на Плевен.