Чешмата до Мавзолея пести вода - работи с фотоклетка
Чешмата до Мавзолея пести вода - работи с фотоклетка / netinfo
Чешмата до Мавзолея пести вода - работи с фотоклетка
22506
Чешмата до Мавзолея пести вода - работи с фотоклетка
  • Чешмата до Мавзолея пести вода - работи с фотоклетка

Обществената чешма, част от оградата на Параклиса мавзолей "Свети Георги Победоносец", вече работи с чучур с фотоклетки и реставрирано корито. Подобренията са в резултат на съвместна инициатива на Рицарите тамплиери от плевенската командерия "Св. Петка" и община Плевен.

14 плевенски рицари са дарили средства за възстановяването на обществената чешма. Спуканото корито е изцяло обновено, облицовката е почистена от мъхове, лишеи и черни петна, появили се в резултат на влагата. Формата, размерите и вида на чешмата са запазени. Изцяло обновеният обект беше осветен днес от плевенски свещеници. Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България, изрази надежда, че Обищината ще стопанисва добре съоръжението през зимата и ще го опази от крадци.

Според градоначалника Найден Зеленогорски, ползотворното сътрудничеството между Общината и Ордена на тамплиерите ще продължи. Той изрази очаквания и в бъдеще да се реализират подобни проекти с пестене на разходите за вода, като този за чешмата, където потичането на водата се задейства от фотоклетки. Подробности чуйте в звуковия файл....