dobro
dobro / archive
Във връзка с най-хубавия български празник, на който всички си пожелаваме здраве младите червенокръстци от Ловеч, Летница, Априлци и Тетевен подариха мартеници в Областна администрация,общинските администрации, ОДП,РУП, ДСП, НАП, ОДЗГ, РИО на МОН, гражданите от общините и училища.
Баба Марта дари доброволците и граждани с мартеници и им пожела крепко здраве и благополучие, а младите червенокръстци от Ловеч направиха и фондонабирателна кампания като събраха общо 525,14 лв., които ще се използват за Проект „Топъл обяд”, с който БЧК-Ловеч ще осигурява топъл обяд за деца сираци, полусираци и деца в риск за периода 1ви декември-31 март 2019г. В момента този проект се изпълнява в СУ „Васил Левски” – Ябланица. Осъществяван е в училища в град Ябланица, Луковит, Летница, Ловеч и Угърчин.
Доброволците от Тетевен посетиха Дневния център в с.Гложене , след това в Дневния център за лица с увреждания в Тетевен и Детско отделение. На всички деца и персонал раздадоха мартеници.
Баба Марта изненада и децата от ДГ „Априлче” квартал Острец и СУ „Васил Левски” Априлци. С много мартеници, песни, танци и усмивки днес казахме „Бъдете здрави!”.
Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

dobro
archive

dobro
archive

dobro
archive