Черни Вит  е домакин на традиционния  събор “От Тимок до Вит”
Черни Вит е домакин на традиционния събор “От Тимок до Вит” / netinfo

Тетевенското село Черни Вит е домакин на традиционния общински събор на народното творчество "От Тимок до Вит" на 29 и 30 август, съобщиха от пресцентъра на община Тетевен. Съборът е посветен на големия фолклорист и изследовател проф. Васил Стоин. Сред гостите са проф. Мила Сантова и Весела Тончева от Института по фолклор.

Официалното откриване е в събота от 10.00 часа на сцената до храма «Покров Богородичен». Кметът на Черни Вит Цветан Димитров и самодейците от читалище «Христо Смирненски» ще поздравят гостите на празника. Събора ще открият смесената и детската фолклорни групи с ръководетел народния певец Марин Иванов. Старт на втория ден ще дадат ромският танцов състав «Амалипе» с ръководител Бисер Петков от тетевенското читалище и учениците от битовия хор, битовия оркестър и формацията на тамбуристите при ОУ «Г. Бенковски» с ръкодител Росен Александров.

До сега участие са заявили над 70 състава от Северна България. Сред тях са и редовните участници от плевенския клуб на хора с увреждания. Програмата на събора включва над 20 часа изпълнения на автентичен и обработен фолклор - песни, музика, танци, обреди и обичаи. Самодейците от село Подем специално са издирили автентичните си носии, за да представят народния обича "Уралия".
Общинският събор на народното творчество «От Тимок до Вит» няма конкурсен характер. Целта му е издирване и представяне на автентични песни от различните фолклорни региони на България и пресъздаване на народни танци, обреди и обичаи от празнично-обредната система на българина.

Вече 29-та година в Черни Вит не е прекъсвала традицията домакините да посрещат гостите и участниците в събора с ястия, поднасяни на сватби и кръщенета в недалечното минало. Те са приготвяни по стари рецепти и технологии  /различни чорби - курбан, бобена, рибена, мляко с ориз, пилаф и др./.

Тази година на сцената, наред с песните и танците, сръчни кулинари атрактивно ще представят местни ястия. Петнадесетина деца от ОУ «Г. Бенковски» на възраст от 8 до 15 години ще приготвят и предложат домашна храна, която ще бъде предоставена за дегустиране от 500 деца. Със затворени очи децата ще опитват домашно подквасено овче и краве мляко, мед и сладка от местни производители, супи и други характерни храни. Те ще ги сравнят със същите храни, но с промишлен произход. Ястията ще бъдат сервирани в екосъдове и всеки, който желае, ще може да ги опита. Ще бъда направена и изложба на сладкиши и обредни хлябове, изложба на местни занаяти, свързани с традициите при обработка на вълна, дърво и глина.

През годините местните краеведи са успели да съставят родословно дърво на четири рода от Черни Вит.