Цецка Цачева: Българското оперно изкуство е на европейско и световно равнище
Цецка Цачева: Българското оперно изкуство е на европейско и световно равнище / снимка: Дарик Плевен
Цецка Цачева: Българското оперно изкуство е на европейско и световно равнище
32499
Цецка Цачева: Българското оперно изкуство е на европейско и световно равнище
  • Цецка Цачева: Българското оперно изкуство е на европейско и световно равнище

Оригинален сценичен костюм на оперната прима Гена Димитрова от архива на Софийската опера дари на плевенския Исторически музей председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Така беше поставено началото на честванията по повод 120 години оперно дело в България.  

Сценичният костюм на Гена Димитрова е от операта "Джоконда" от Понкиели, постановка на Софийската опера и балет, с която световноизвестната плевенчанка е покорила дори японското императорско семейство, подчерта Цецка Цачева. "С вълнение, но и самочувствие приех предложението на директора на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов да стана патрон на честванията, защото Гена Димитрова е от моя роден край", каза още председателят на парламента. Според нея държавните институции в лицето на централния орган на властта - Народното събрание, не може да не бъдат съпричастни към европейските ни постижения, с които българските оперни гласове и ангажираните в това изкуство разнасят славата на България.

"Ако трябва най-кратко, максимално опростенческо, да кажем какво е българското оперно изкуство, единствено приличащите му думи са - от европейско и световно равнище", подчерта Цецка Цачева.

Новият експонат, с който се сдоби посветената на Гена Димитрова експозиция в Регионалния исторически музей в Плевен, ще бъде изложен зад една от витрините, в които сега има друг сценичен тоалет. Той пък ще бъде преместен в зала "Певческа слава" в музея, уточни директорът на институцията Стефка Григорова.

Тържественото откриване на юбилейния сезон на Софийската опера и балет, който минава под знака на 120-годишнината от българското оперно дело, е на 1 октомври с премиера на операта "Косара" на Маестро Георги Атанасов. В програмата на честванията проф. Пламен Карталов обяви и организирането на юбилейна изложба в сградата на Народното събрание, издаване на юбилеен диск, поредица от матинета и концерти. Много изненади ще е има и на новогодишния юбилеен концерт в Софийската опера и балет на 31 декември, когато ще има възстановка на първите крачки на оперното изкуство в България.  

Какво още каза председателят на Парламента Цецка Цачева чуйте в звуковия файл.