„Ботевци пеят спечели първа награда в конкурс за авторска песен
„Ботевци пеят спечели първа награда в конкурс за авторска песен / archive.dariknews

Вокална група „Ботевци пеят" при Начално училище „Христо Ботев" - Плевен спечели първо място в Деветия конкурс за изпълнение на нова авторска песен в стила на стария шлагер и нова авторска песен в народен стил.

Конкурсът „Ветринци пеят", който е включен в Културния календар на Министерство на културата и се организира от Читалище „Съгласие 1924"в село Ветринци, община Велико Търново, се проведе на 22 юни 2013 г.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от професионално жури в състав: председател - доц. д-р Георги Митев - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, гл. ас. Мариана Митева - Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" и маестро Иван Данчев - музикант и композитор. Основни критерии за оценка бяха музикалната интонация при изпълнението, оригиналност и самобитност на музикално-изразните средства, както и съчетание на вокал и съпровод.

Изпълнителите от „Ботевци пеят" спечелиха сърцата на журито с представянето на новата авторска композиция „Баби, внуци към Балкана" по текст на Дойчо Копринков и музика на Иван Данчев, както и с песните „Песен за Плевен" и „Песен на учениците от НУ „Христо Ботев".

В оспорваната надпревара със състави от цялата страна, малките изпълнители се представиха отлично и бяха наградени с Грамотата за първо място и плакет. Вкусната торта от сладкарници „Неделя" и получените отличия са удовлетворение за труда, който положиха малките ботевци в разучаването на новата авторска композиция през лятната ваканция, когато техните съученици играят и почиват.