Безплатни прегледи организират в Клиниката по очни болести
Безплатни прегледи организират в Клиниката по очни болести / sxc.hu

Безплатни очни прегледи ще се проведат в Клиниката по очни болести при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Г. Странски" ЕАД Плевен, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Инициативата е по повод Световния ден за борба с глаукомата. Целта е да се обърне внимание върху необходимостта от редовни профилактични прегледи на очите и ранно откриване на глаукомата и на други заболявания, водещи до влошаване на зрението.

В България има около 60 хил. болни от глаукома. Заболяването е втората причина за слепота в света и у нас. През 2003 г. глаукомата е инвалидизирала 1100 българи, през 2008 г. - 500. Намаляването на броя на загубилите зрението си от болестта се дължи основно на ранно й откриване и на подобрените възможности за терапия, са категорични специалистите. Световната глаукомна асоциация (WGA) и Световната глаукомна асоциация на пациентите (WGPA) обединиха своите сили в борбата с глаукомата и стартираха световна инициатива: всяка година през месец март ще бъде честван Световен ден на глаукомата, информира доц. д-р Чавдар Балабанов, началник на Клиниката по очни болести при Университетската болница в Плевен.

Целта на инициативите по целия свят е да се обърне внимание на заболяването не само от болните от глаукома, очните лекари и медицинските специалисти, а и да се образоват хората по отношение на глаукомата. Заболяването е втората причина за слепота в света не поради липса на ефективни методи за откриване и лечение, а  заради недостатъчна информираност на обществото - в началните стадии заболяването протича без симптоми, докато не започне да страда зрението на пациента в следствие необратими промени, допълва доц. Балабанов. Технологичният напредък в медицинската апаратура позволява да се открие заболяването в съвсем ранен стадий.

Прегледите в Клиниката по очни болести, която се намира на четвъртия етаж на Втора клинична база, ще се проведат на 12 март, петък, от 10.00 до 13.00 часа. Желаещите да се възползват от възможността трябва предварително да се запишат на тел. 064/ 886 655.