Балетната школа при НЧ Съгласие-1869 поиска подкрепа от общината
Балетната школа при НЧ Съгласие-1869 поиска подкрепа от общината / dariknews

Ръководителят на школата по класически балет при читалище „Съгласие1869" в Плевен Маня Николова отправи чрез медиите призив за помощ към Община Плевен.
Поводът беше отбелязаният наскоро 60-годишен юбилей от създаването на най-старата балетна школа в страната, в която се обучават деца от 3-годишна възраст до 12-ти клас. Причината за срещата беше опасността от закриването на дейността й.

Маня Николова каза, че е обяснила на възпитаничките на школата, че за сега не става дума за пълното й закриване, а за все по-трудното съществуване на школата в този й вид.

От три години цените не са променяни и таксата за участие в школата е 230 лева за 8 месеца - в рамките на учебната година за по-малките участници. След като децата влязат в гимназиална възраст т.е. тези, които са в Студиото за класически танци, таксата им се намалява наполовина, обясни Маня Николова.

„Тази такса от 230 и 115 лева е много малка част от разхода на балетната школа и елементарната сметка показва, че тя не стига дори за заплати на педагози, корепетитори и обслужващ персонал", каза ръководителят на школата и обясни, че за да може тя да просъществува е нужно да се увеличат драстично таксите, а това означвав, че най-малкото школата няма да бъде достъпна до всички желаещи деца.

Според нея, най-малко двойно увеличение на таксите би спомогнало за това, школата да продължи да съществува самостоятелно и то при премахване на преференцията от двойно по-ниската какса за възпитаници в по-горната възрастова група.

Николова обясни, че става дума за големия проблем с издръжката на концертната зала на читалище „Съгласие 1869".

„Нашият апел е този: Ако може да бъдем подпомогнати и именно тази концертна зала да мине на издръжка към общината, защото ние реализираме нашите спектакли тук и ако нямаме тази концертна зала, децата няма да има къде да реализират своите спектакли", каза Маня Николова.

"Писмото, което вече беше написано до Община Плевен е за това, защото най-сложното нещо в това читалище е издръжката на концертната зала. Вие знаете, и при условие, че най-функциониращото и печеливше нещо в читалището е нашата балетна школа, тя не може да издържа себе си а как ли не и тази зала, за да можем да реализираме нашите спектакли. Така, че призивът ни е за помощ, чрез известна субсидия, дадена на читалището, за да запазим школата".

Николова обясни, че писмото, което е изпратено до Община Плевен не е било допуснато до комисия, за да бъде обсъдено, под предлог, че е било много остро. „Чела съм писмото и според мен е написано с възможно най-толерантния тон", каза тя и поясни, че искането е общината да подпомогне издръжката на концертната зала в читалището срещу ползване от плевенската общественост и да придобие статут, подобен на зала „Катя Попова" в Плевен.

Общо 12 пъти ще бъде представянето на спектакъла „Грамофон" за този сезон, като последното представление ще е в начаото на юни, а броят на посетилите го деца и ученици е 3600.

„Съкровище и гордост за Плевен е най-старата балетна школа в страната и си струва да бъде подкрепена", каза в заключение нейният ръководител Маня Николова.