Артилеристи предлагат създаване на център за резервисти в Плевен
Артилеристи предлагат създаване на център за резервисти в Плевен / снимка: Дарик Плевен

Предложение до министъра на отбраната Аню Ангелов ще изпратят от плевенското Сдружение "Артилерия - ген. Владимир Вазов". Това обяви днес на пресконференция председателят на сдружението о.р. подп. Радослав Георгиев.

Идеята е да се използва базата на Пета шипченска механизирана бригада и, с участието на структурите й, да се изгради Национален център за подготовка на специалисти и подразделения за резерва на армията и Гражданска защита. Целта е да се подготвят цели подразделения, а не отделни специалисти, които да идват в Плевен, да се обучават и след това да прилагат наученото по регионите, в които работят, обясни Радослав Георгиев. В мотивите за предложението си до министъра на отбраната, от "Артилерия" посочват, че учебно-материалната база на Пета бригада все още разполага с големи възможности и потенциал за обучение. Напълно са изградени всички видове комуникации, има добри условия за провеждане на учебен процес и битово устройване на резервистите.

Радослав Георгиев уточни, че предложението ще бъде внесено в Министерство на отбраната, в приемната на Министерски съвет и на президентството на 7 юли.