Арт-занималня започва работа в Арт-център Плевен
Арт-занималня започва работа в Арт-център Плевен / archiv.DarikNews

Владимира Йорданова - уредник в Арт-център Плевен представи идеята за детска арт-занималня, която предстои да стартира всяка събота в Арт-центъра като в рамките на два часа ще бъдат занимавани деца на възраст между 5 и 12 години.

"Идеята, е да се обогати мирогледа на децата и да ги научим, че изкуството е нещо, което трябва да се цени още от ранна детска възраст и те да развиват дарбите си в една прекрасна среда, каквато е Арт-центъра", обясни Владимира Йорданова.

В часовете ще се работи в сферата на живописта и децата ще се запознават с различни техники. Децата ще могат да се докоснат до работата с акрил и масло, както и техники за изработването на картички като целта не е непременно да се осъществява обучение, а просто децата да се занимават.

Първоначалната идея е заниманията да се провеждат целогодишно в рамките на два часа в съботните дни - от 10:30 до 12:30 часа като е възможно в летните месеци, те да се провеждат и в още един ден от седмицата.

Децата ще бъдат водени от техни родители и близки като предварително ще бъдат записвани, предвид очаквания голям интерес към тази форма на занимание.
Часовете ще бъдат безплатни за децата, а част от материалите, използвани в заниманията ще са за сметка на Арт-центъра, подпомогнат от спонсори. Другата част от материалите ще се поема от родителите на децата, уточни Владимира Йорданова.

Работилницата трябва да стартира на 1 юни, а в края на лятото се предвижда изложба от подбрани творби, която ще демонстрира резултатите от проведените занимания.

Владимира Йорданова, която ще води детската работилница е завършила специалност текстил в Националната нудожествена академия в София и има опит каго детска учителка от първи до пети клас по изобразително изкуство. "Аз самата имам две деца на три години и изпитвам галямо удоволствие да се занимавам с деца и да им показвам различни техники, които да обогатяват техния свят", каза още Владимира Йорданова.