800 са пациентите, прехвърлени от ТЕЛК - Плевен и Ловеч във В.Търново
800 са пациентите, прехвърлени от ТЕЛК - Плевен и Ловеч във В.Търново / dariknews.archive

Около 800  са прехвърленитепациенти от специализираните ТЕЛК-ове в областите Плевен и Ловеч към Велико Търново, след затварянето им през юли тази година.

ТЕЛК във Велико Търново поднови работата си в понеделник - 18 август, след лятна почивка. Това съобщиха от Отдел Административно-стопански дейности в РЗИ-Велико Търново. Назначените специалисти по очни и психиатрични заболявания вече извършват необходимите прегледи.

Специализираните ТЕЛК-ове в Плевен и Ловеч бяха закрити със заповед на Министерство на здравеопазването на 1 юли 2014г.

Сега пациентите, които са посещавали тези градове ще бъдат преглеждани във Велико Търново. 143 незавършени преписки са получени от очния ТЕЛК, а от този за психични заболявания преписките са 159. Те ще бъдат обработени в рамките на идните 3 месеца.
Това се е получило заради преждевременното закриване на специализираните институции. Хората, които са подали документи и е трябвало да бъдат прегледани няма да имат проблем с издаването на решения. Единственото неудобство ще бъде тяхното леко забавяне.

Всички пациенти, които са прехвърлени към общия ТЕЛК във Велико Търново ще получат специално уведомление с датата и часът, в които трябва да се явят, за да получат освидетелстване.

Председателите на ТЕЛК определят кои случаи трябва да бъдат прегледани първо като обикновено се преглеждат първо хората в трудоспособна възраст, тъй като те нямат други доход, освен пенсията.