zatvor
zatvor / dariknews.archive
С присъда от 28 август 2017 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия В.Д.Г. от с. А., община Л., област П., за виновен  в това, че на 6 май 2017 година на паркинга пред Затвора в гр. Плевен,  направил опит да даде подкуп: дар – банкнота с номинал 50 евро на длъжностно лице - полицейски орган – младши автоконтрольор I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен. Подкупът е бил предложен на полицейския служител, за да не изпълни задълженията си по извършване на проверка с техническо средство за установяване наличието на алкохол, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

На основание чл.304а, пр.3 вр. с чл.304, ал.1 вр. с чл.18 ал.1 от НК го осъжда на 6 /шест/ години лишаване от свобода, което наказание на основание чл.58а ал.1 от нк намалява с 1/3, или следва да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода и глоба в размер на 500 /петстотин/ лева.

Освен това е установено, че в същия ден В.Г. съзнателно се ползвал от неистинско свидетелство за управление на моторно превозно средство, като е управлявал лек автомобил в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление.

На основание чл.23, ал.1 НК, съдът е наложил на подсъдимия най-тежкото от наказанията в размер на 4 години лишаване от свобода при първоначален режим на изтърпяване „строг“.
На основание чл.23 ал.3 НК присъединява към така определеното наказание „лишаване от свобода“ отчасти наказанието „глоба“ в размер на 1000 /хиляда/ лева.
Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок от днес - 28 август 2017 г.