Днес е Световният ден за борба с туберколозата
Днес е Световният ден за борба с туберколозата / dariknews.archive

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем - пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства. Преди 21 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

Първите резултати от изпълнението на тази програма са: снижаване на заболеваемостта в страната - от 39 на 100 000 души за 2006 год. на 30 на 100 000 души за 2010 г.

50 нови случая на заболели от туберкулоза са открити във Великотърновска област през миналата година. Заболеваемостта е 18,28 на 100 000 жители. 39 от новооткритите имат белодробна туберкулоза, а останалите 11 - извънбелодробна. Има регистрирани и четири деца с активна туберкулоза, както и 47 с латентна. Само от началото на тази година са открити 14 нови случая - предимно млади хора между 20 и 40 години.