18 ноември - Ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
18 ноември - Ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия / netinfo

Във връзка с 18 ноември, денят в който почитаме паметта на жертвите от пътнотранспортни произшествия, министърът на вътрешните работи Румен Петков излезе със специално обръщение.

"Всяка година по пътищата на нашата страна при пътнотранспортни произшествия загиват около 1 000 души и над 11 000 биват наранявани. Цената на тези човешки загуби, грижите и мъката са неизмерими.

Всяко събитие с тежки травми и последици е с дългосрочно въздействие и често остава завинаги. Мащабът на проблема нараства всяка година, защото към многото хиляди хора, които са пострадали се присъединяват нови хиляди, с което групата на жертвите придобива огромни размери. Ненужните човешки загуби и страдания следва да получават необходимото внимание и съпричастност. Загиват и остават осакатени завинаги деца, млади хора, мъже, жени.

С резолюция от 2005 година, Генералната Асамблея на Организацията на обединените нации, предложи на световната общественост ежегодно всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. През тази година този ден е 18 ноември.

На този ден нека си спомним за тези, които бяха убити и за тези, които продължават да страдат и са получили пътна травма поради чужди и собствени грешки, за тези, които ги няма вече в нашето семейство, нашето село, нашия град, нашето училище, нашия институт, в нашата фирма, в нашата община. Да почетем тяхната памет и изкажем съболезнование към техните семейства.

Нека призовем всички институции, неправителствени организации, училищата, медии, частния сектор, структурите, които пряко обслужват катастрофите – като полиция, пожарна, спешна медицинска помощ, лекари и медицински сестри, да си обединим усилията в името и паметта на невинните жертви по пътищата, да направим нашите пътища безопасни за всички.

Да си спомним, че голяма част от тези нещастия можеха да не се случат, да си спомним за жените и мъжете, за децата и младите хора, станали жертва на пътно-транспортни произшествия и в тяхна памет и в името на живота да поемем отговорността да бъдем образец на толерантност, култура и дисциплина, самообладание и великодушие на духа и да изменим своето поведение като организатори и участници в движението, за да няма толкова много нещастия по пътищата на нашата страна".