121 години Климентов дух в едноименната гимназия в Ловеч
121 години Климентов дух в едноименната гимназия в Ловеч / kliment.ohridski

На 25 ноември 2014 г. по традиция в двора на СОУ Свети Климент Охридски" в Ловеч се събраха ученици, учители и гости, да почетат тържествено светлата памет и делото на Климент Охридски. Наградени бяха участниците в конкурса за съчинение, есе или разказ.

В музея на гимназията учениците IX a клас направиха презентацията "121 години СОУ Свети Климент Охридски", която силно впечатли и вдъхна заслужена гордост и самочувствие в пресъстващите.

121 години Климентов дух в едноименната гимназия в Ловеч
netinfo

В конкурса за създаване на съчинение, есе или разказ за учениците от IV до ХII клас I-во място зае Мария-Киара Карапанчева от IХ а клас, II-ро място - Маринела Дочева от VIIIклас и на III място - Силвия Маринова от VIа клас. 
Проведе се и конкурс за рисунка между учениците от III до IX клас, в който на I-во място се класира Теодория Ластарджиева от VIII клас, на II-ро място - Владимир Веселинов от IXа клас и на III-то място - Ивелина Илиева от VIII клас.

121 години Климентов дух в едноименната гимназия в Ловеч
netinfo

Интересни и оспорвани бяха спортните състезания. При волейбола първото място взеха ХII клас, а в състезанието по Баскет-кош при момичетата Петя Рачева от Ха клас и при момчетата Иван Митрев от IХб клас.

121 години Климентов дух в едноименната гимназия в Ловеч
netinfo

Неслучайно без колебание, историята е определила следващият след Кирил и Методий, който допринася за разцвета на славянската писменост и култура - Св.Климент Охридски. В историята на славянската литература той влиза като пръв помощник на двамата братя, като организатор на културния живот в средновековната българска държава и на славянското училище в нея. Затова българската църква превъплащава личността му в сияен образ на светец, а науката го почита като праотец, превърнал суровата българска реч в език свещен, преродил българите, направил ги избран народ.

Заслужено Ловешката гимназия гордо издига името на Св. Климента Охридски като вечно знаме на българския напредък. Това свято име краси на лично място стените в училището, като с това сочи на целия български народ, че е получило своята светлина, своето духовно зрение от древното всебългарско светило Св. Климент Охридски и този светител е несъкрушима основа на неговото историческо развитие. Стотици ученици възприемат в своите млади души светлозарния образ на Св. Климент Охридски и пренасят неговите целебни зари в народната душа. В този малък храм на науката се слави дивното име на Св. Климента. То не е прост символ, а жива сила, която въздейства на възпитаниците на училището и ги прави да бъдат ревностни бранители на българската народност.