100 хил. лв. от субсидията на ГЕРБ за новия храм в Ловеч
100 хил. лв. от субсидията на ГЕРБ за новия храм в Ловеч / dariknews.bg

В деня на един от най-големите християнски празници, Успение Богородично, вицепремиерът и зам. председател на политическа партия ГЕРБ, Цветан Цветанов дари 100 хиляди лева за изграждането на новия храм в Ловеч.

"Парите са от партийната субсидия на партията, а денят е избран от премиера Бойко Борисов", каза Цветанов. Така премиерът спази обещанието си, дадено по време на изборите за местна власт и потвърдено по време на откриването на завода за автомобили в Баховица.

„Държавната субсидия за съществуването на политическите партии, минава винаги през призмата на обществения интерес и затова правим дарението", подчерта още Цветанов и уточни, че парите са дадени след настояване от страна на местните структури на партията.

"Парите идват точно навреме, благодарим за помощта", каза ловчанският митрополит Гавриил. Новината за дарението научили, когато се обсъждали със строителите вариантите за външната мазилка. Парите ще бъдат вложени за качествена и красива облицовка от камъни. Дядо владика припомни, че земята за храма е купена през 2000 година и идеята е той да стане притегателен център и за младите.

В красивия архитектурен комплекс ще има салон за деца, както и музей на епархията. Предвиден е и параклис, където в деня Въведение Богородично ще се изнасят концерти. Ще могат да бъдат изнасяни и лекции, като местата могат да бъдат до 500.
„На този етап парите са достатъчни за завършване на храма отвън", каза митрополит Гавриил.

За работата по окончателното завършване на храма той каза, че ще се надява пак на христолюбивите правителства.