telefon
telefon / dariknews.bg
От началото на 2018 годината до настоящия момент на територията на ОД на МВР – Плевен са регистрирани  шест телефонни измами, като  една е извършена през месец ноември 2017 година и са образувани шест досъдебни производства. От тях 4 са приключени, като са повдигнати обвинения срещу шест лица, които са извършили тези престъпления. Останалите 2 досъдебни производства не са приключили, като по тях се провеждат оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.
 
От шестте лица едно е от категорията ”въртач”, което пряко посредством провеждане на разговор по мобилен телефонен апарат въвежда в заблуждение измамените. Останалите пет лица са от категорията ”муле”, които са насочвани посредством провеждане на разговор по мобилен телефонен апарат от лицата, извършващи телефонни измами до адреса, откъдето да вземат парите от въведените в заблуждение.
 
От началото на 2018 година до настоящия момент са установени и задържани 10 лица съпричастни към извършени телефонни измами на територията на ОД на МВР – Плевен. От тях двама са преки извършители на телефонни измами - едно от тях беше обявено за издирване с влязла в сила присъда пет години лишаване от свобода, а останалите осем са ”мулета” при извършване на телефонните измами, като спрямо същите за повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл. 211, чл. 210 и чл. 209 от НК. На 3 /три/ от установените и задържани от началото на 2018 година лица е от Районен Съд – Плевен по предложение на наблюдаващ прокурор от РП – Плевен е взета мярка за неотклонение ”Задържане под стража” и те са приведени в Арест – Плевен към Затвора Плевен, като към настоящият момент едно от тези лица вече е осъдено на първа инстанция и има постановена присъда 2 години "лишаване от свобода”.
 
От началото на 2018 година до настоящия момент в хода на водени досъдебни производства за извършени телефонни измами по 3 от тях са върнати на тъжителите общо 11 844 лева. 
 През 2017 година в хода на водени досъдебни производства за извършени телефонни измами по шест от тях са върнати на тъжителите общо  34 270 лева.
За същия период на 2017 година за извършени 26 телефонни измами.
      
Състояние на обстановката по линия ”телефонни измами” на територията на ОД на МВР – Плевен .
 През 2017 година на територията на ОД на МВР – Плевен са регистрирани 52 /петдесет и два/ броя телефонни измами, по които са образувани досъдебни производства, както следва:
 - Първо РУ – Плевен – 23 /двадесет и три/ броя; 
 - Второ РУ – Плевен – 17 /седемнадесет/ броя;
 - РУ – Пордим – 5 / пет / броя;
 - РУ – Левски – 4 / пет / броя;
 - РУ – Кнежа – 1 / един / брой;
 - РУ – Червен бряг – 2 / два / броя. 
 
От регистрираните 52 телефонни измами са разкрити 34. Някой от лицата, които са участвали в извършването им са осъдени, с влезли в сила присъда ”лишаване от свобода ”, на други е постановена присъда ”лишаване от свобода” с изпитателен срок, а трети с мярка за неотклонение ”Задържане под стража”.

Установени и задържани са 24 лица, които са изпращани от извършителите на телефонни измами да взимат парите от измамените граждани в момента на взимането им, а така също и след проведени оперативно – издирвателни мероприятия.

„Прекратявайте разговорите, ако ви звънят непознати, и в никакъв случай не предавайте пари по какъвто и да е повод, напомнят криминалистите от ОДМВР – Плевен.  Най-популярният сценарий за телефонни измами, прилаган от лятото на 2015 година, е за съдействие при полицейска операция по залавянето на група, която върши такива престъпления. Мъжете, които се обаждали по телефона, се представяли за полицейски служители и настоявали събеседниците им да изхвърлят пари през тераса, които обещавали да върнат след приключване на операцията. Понякога измамниците използват и заплахи, за да принудят хората да предадат спестяванията си. „Не се поддавайте на никакви увещания, свързани с предаване на пари“, призовават криминалистите.