В акцията участват служители на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и ГДНП
Заради постъпили сигнали за груби нарушения на обществения ред в Перник стартира специализирана полицейска операция.

Софийска районна прокуратура вече привлече към наказателна отговорност 18-годишен младеж за причинена телесна повреда и закана с убийство на жена, съобщиха от прокуратурата. Младежът е заподозрян за побоя над 61-годишния бивш футболист от “Миньор” (Перник) Румен Андонов.

Преди ден в Перник беше пребит бивш футболист на „Миньор”. Румен Андонов е със счупена челюст и е настанен в „Пирогов”. Съпругата му твърди, че е нападнат от 18-годишно момче, като по думите ѝ младежът е нападал и други хора в града.

Това е причина в Перник да стартира специализирана полицейска акция. Кметът на Перник Станислав Владимиров призова органите на реда да вземат спешни мерки за безопасността на града и да убедят хората, че са защитени.

След побоя на бивш футболист в Перник: Говори съпругата му (ВИДЕО)

Целта на стартиралата полицейската операция е установяване, задържане и профилактика на лица от активния криминален контингент, набиране на информация за подготвяни или извършени престъпления от общ характер или нарушения на обществения ред на територията на граад, както и гарантиране на сигурността на жителите, съобщават от МВР.

По повод случая от 11 юни на причинена средна телесна повреда, полицията уточнява, че на заподозрения 18-годишен младеж са образувани три досъдебни производства за различни провинения.

На 12 май е образувано досъдебно производство за това, че на 9 април той е нанесъл побой на 24-годишен перничанин. В хода на първоначалните процесуално-следствени действия е получена информация за още три побоя с  негово участие - през месец ноември 2021 г. в заведение в района на дискотека в центъра на Перник, а през март 2022 г. - в близост до зала „Кракра“ в областния град. 

На 29 май е започнато друго досъдебно производство, след като, според данни до момента в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин.

На помощ на пострадалия се притекъл негов приятел, който е произвел изстрел с въздушен пистолет, ранявайки 18-годишния в крака. При действията на място било установено, че младежът е държал нож в ръката си. 

Последният случай е от 11 юни, когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст. Започнато е досъдебно производство, в хода на което е установено, че нападението е станало около 14.00 часа същия ден пред заведение в центъра на областния град, като на жертвата са  нанесени удари в областта на лицето. Като съпричастен е установен 18-годишнят младеж.

Той е задържан на 12 юни, като по медицински причини, е освободен. В хода на разследването са разпитани петима души, приобщени са и записи от охранителни камери. 

По информация от Районната прокуратура в Перник, трите досъдебни производства са изпратени на ВКП за последяващо произнасяне, относно разпределянето на наблюдаващ прокурор.