"Състоянието на жената от психическа гледна точка е изключително тежко. Жената е изключително травмирана", това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по случая с медицинската сестра, която била нападната, докато се опитвала да зашие раните на пациент. Жената е с комоцио, след като е била повалена на пода, удряна и ритана от нетрезвия мъж. 

"Няма застрашаващо живота състояние, но психическата травма е много тежка. Това е медицинска сестра, която е работила години наред в болницата, с богат опит изключително вежлив и коректен човек. Убеден съм и след разговора с нея, че тя няма грам вина и да е причина за това събитие", съобщи министър Меджидиев. 

"Доколкото знам е посрещнала пациента и той директно я е нападнал, без никаква причина", допълни министърът. 

Асен Меджидиев
БТА

"За мен това е много тежко престъпление срещу хората, които се грижат за човешкия живот", казва в Перник министър Меджидиев и обяви, че още утре ще се срещне с министъра на МВР с настояване срещу нападателя да се предприемат дейстивя за да бъде наказан. 

"Аз не мога да я питам какво се е случило, защото не искам да повтарям ситуацията й. Тя е с тежка психическа травма в момента. Аз просто исках да я видя, да си поговоря с нея, да се убедя, че не е животозастрашаващо състоянието й", заяви Меджидиев и допълни, че по-късно тя ще се срещне и с психолог. 

Насилието над медици е престъпление, което трябва да се криминализира.

По-рано бе обявено, че срещу нападателя е подвигнато обвинение от Районната прокуратура в миньорския град. 

Разследването е започнало след получен сигнал за нападение над медицински специалист.

Пациент нападна медицинска сестра в Перник (ВИДЕО)

"Към настоящия момент е установено, че на 19 септември в кабинет на спешно приемно отделение при МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, 32-годишният С.С. нанесъл удар по главата на медицинска сестра при изпълнение на службата ѝ. Причинена ѝ е лека телесна повреда", става ясно от съобщение от пресцентъра на държавното обвинение. 

Мъжът е бил в нетрезво състояние. 

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за постоянен арест.

Започнато е бързо производство. Законът предвижда от 1 до 5 години лишаване от свобода за престъплението.

Обвиняемият С.С. е осъждан.

Вчера 49-годишната медицинска сестра Валентина Маркова бе нападната и бита от пациент в спешното отделение в пернишката болница. Пострадалата е с 15-годишен трудов стаж като медицински работник.

 
Прокуратура на Република България