ИБ на БСП изрази несъгласие с действията на кмета на Перник Станислав Владимиров
ИБ на БСП изрази несъгласие с действията на кмета на Перник Станислав Владимиров / БГНЕС
Изпълнителното бюро на БСП пусна декларация срещу кмета Станислав Владимиров, избран на поста именно от листата на социалистите и с техните гласове срещу кандидатката на ГЕРБ Церовска. "Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от решението за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър", съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш може да се окаже бавна и тежка задача, отнема години, да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден", посочват в позицията си ИБ на БСП.

Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история. ИБ на НС на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на кмета на Перник спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители", посочват още ИБ на БСП.

Позицията е приета след множество реакции на културни дейци от цялата страна. Позицията е приета на 18 декември 2020 г. от ИБ на БСП единодушно.