/ iStock
Граовският събор Видовден ще бъде официално открит на 24 юни (петък) в Брезник със спектакъл на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", съобщиха от Общината.

Празникът ще продължи в събота (25 юни) с турнир по футбол за ветерани на стадион "Чорни", демонстрации по киокушин кан карате и фолклорна програма на самодейци. Концерт ще изнесат Нелина и Здравко Мандаджиев. На 26 юни (неделя) ще има тържествена църковна литургия в храм "Света Петка".  

Съборът на Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена  в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията са били прекъснати по време на социализма, но от 1990 г. традиционните ритуали са възстановени. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението "Вида". Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота.   

Празникът е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността "Чуряк" край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите.

Съборът на Видовден продължава три дни. Сега той се провежда в града. Сергиите плътно са наредени от двете страни на чаршията. Програмата се изнася пред читалището, тя е запазила своя автентичен характер и статут. 

Брезник патентова през 2013 г. словната марка "Граовски събор "Видовден", а през 2020-а и графична марка. 
БТА