Властите са евакуирали монтанското село Клисурица заради опасност от преливане на местния микроязовир, информират от МВР.

Oт населеното място са изведени превантивно 35 човека. Изпратен и въведен е в действие модулът за отводняване на сектор СОД-Монтана.

След потопа в Берковица: Щетите са огромни (СНИМКИ)
 

Клисурица
БТА

Заради проливните дъждове водата в язовир „Клисурица“ е стигнала до ръба на преливника. Изпускателят на стената е бил отворен, а екипи на пожарна безопасност от Монтана са започнали изпомпване на водата, което е продължило до тази сутрин. В минута са изпомпвани по 20 кубически метра и така нивото на язовира е понижено и вече не създава опасност от преливане, но въпреки това наблюдението на този язовир ще продължи и в следващите 24 часа. В спасителните действия са се включили и частни строителни фирми, които са осигурили допълнителна техниката за прокопавания в дерето на реката. Работата на място са наблюдавали областният управител на Монтана Валери Димитров и кметът на общината Златко Живков, цитирани от БТА.

Пороен дъжд падна снощи в областта. Най-силно бе засегнат град Берковица, където са отводнени 17 къщи и е оказвано съдействие на граждани. Въведеното със заповед на кмета бедствено положение на територията на града е със срок на действие от 7 дни. В община Георги Дамяново са установени разрушения по инфраструктурата.

Посетени са над 90 адреса в село Врачеш, като сигналите са предимно за наводнени дворове. Отводнени са мазета и приземни етажи на къщи.

От МВР напомнят, че и за днес НИМХ е издал предупреждение за значителни  валежи и гръмотевици в 16 области от страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.


Над 100 военнослужещи помагат на жителите на Берковица след наводнението

Директорът на ГДПБЗН е в постоянна връзка с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с оглед предприемане на допълнителни мерки в случай на възникнала необходимост или усложняване на обстановката.