/ iStock/Getty Images
"За трета поредна година бюджетът на община Монтана расте значително", обяви кметът на областния град Златко Живков на публично обсъждане на бюджета с граждани.

Стартовата рамка на бюджета е 59 милиона лева, при 51,5 милиона през миналата година. Държавната субсидия е 35 милиона лева, а планираните местни приходи са 23 милиона лева.

Бюджетът предвижда да се направи основен ремонт на централния площад "Жеравица" в Монтана с 5,2 милиона лева. Планирани са още ремонти на читалище "Разум" в центъра на Монтана и на детска ясла "Мечо пух".

Ремонти ще има в дворовете на православните храмове в селата Долна Рикса, Трифоново и Крапчане. За безплатно пътуване на хората над 70-годишна възраст в автобусите на градския транспорт през цялата година се предвиждат 40 000 лева, за довършване изографисването на новия храм "Свети Дух" - 260 000 лева, за паметник на археолога Георги Александров - 12 000 лева и т.н.

Предвидени са средства за издръжка на пенсионерските клубове и клубовете на хората с увреждания в общината и т.н. Месечните възнаграждения на общинските съветници в Монтана ще се около 350 лева, заплатата на кмета на общината ще е 3300 лева, на кметовете на кметства - 1028 лева, а на кметските наместници - 833 лева.

"Бюджетът ще бъде дебатиран и евентуално приет в общинския съвет на 4 февруари", уточни Живков.
БТА