/ iStock/Getty Images
Седем години и половина затвор за непълнолетен, умишлено убил възрастна жена в Ловеч. Това стана ясно от обвинението.

Петчленен състав призна за виновен 16-годишен младеж за убийството на възрастна жена. Престъплението е извършено през лятото на 2022 г. във вилна зона на областния град.

Съдебният процес се проведе в едно заседание и се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият и защитникът му се съгласиха да не бъдат разпитвани всички свидетели и вещи лица.

Прокуратурата в Ловеч предаде на съд непълнолетен за убийство на жена

Въз основа на доказателствата по делото и закона, съдът призна непълнолетният младеж, който към момента на престъплението е бил на 15 години, за виновен, че, разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил възрастна жена, с цел да прикрие други свои престъпления (незаконно проникване в чуждо жилище и кражба – на телефони и пари). Подсъдимият беше признат за виновен и за противозаконно отнемане на автомобилите на убитата.

За всяко от престъпленията съдът наложи максималното възможно наказание при особени правила за непълнолетните. Така, ако за възрастните (над 18 г.) най-тежкото наказание е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор, то за непълнолетните лишаването от свобода може да е от 3 до 10 години; лишаването от свобода за повече от 10 години се заменя с лишаване от свобода до 5 години и т.н.

Непълнолетният младеж ще бъде настанен в поправителен дом до навършване на пълнолетие. Освен това той е осъден да заплати разноски в размер на почти 9 500

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок, считано от 10 юли.
Агенция "Фокус"