/ dariknews.bg
Дарение за 267 300 лева е постъпило през последните дни в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД в Ловеч. Сумата е събрана за периода от 26 март - 6 април, съобщават от общинската администрация.

Средствата са от група дарители от цялата Ловешка област, като включва 21 фирми от Ловеч, три фирми от Троян, две фирми от Летница, една фирма от Тетевен и три физически лица, в това число и служители на държавна институция. Голямата част от дарителите изрично са пожелали анонимност, съобщават от болницата.
Със събраната сума са договорени, авансирани или заплатени медицински консумативи и оборудване, чието право на ползване безвъзмездно, безусловно и безсрочно е отстъпено на ловешката болница.

Част от дарението вече е предадено на болницата, а останалите са в процес на договаряне, доставка и плащане при доставката.

Днес били получени пет броя инфузионни перфузори от Германия. Перфузорите са преносими спринцовкови инфузионни помпи, които се използват за прецизно венозно вливане на терапевтични средства.

Сред даренията са още респиратори, утразвуков ехограф, защитни облекла, реанимационни легла, компютри, пациентски монитори, хладилник за съхранение на кръвни продукти и плазма, видеоларингоскоп и др., допълват от администрацията.