Здравен контрол върху обекти за хранене
Здравен контрол върху обекти за хранене / netinfo

За първото полугодие на годината здравните инспектори от отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" в РИОКОЗ са извършили 2 708 проверки. Издадените предписания са 242, а заповедите за спиране от експлоатация - 13. Най-честите нарушения са лоша хигиена в заведения за обществено хранене, липса на чисто работно облекло, липса на регистрация, тютюнопушене на работното място, нередовни здравни книжки.

Здравните инспектори са съставили 226 акта за административни нарушения и неизпълнение на предписани хигиенни мерки.

Общият брой на обектите за производство, търговия с храни и заведения за обществено хранене, подлежащи на контрол на територията на област Кърджали, е 2 210. В момента тече тематична проверка на всички заведения за бързи закуски, включително дюнери и пици, както и на заведенията в зоните за отдих.