Взрив стресна жителите на Момчилград, бомбаджиите ще покриват щетите
Взрив стресна жителите на Момчилград, бомбаджиите ще покриват щетите / netinfo

Сигнали за потрошени стъкла на няколко жилища, обществени сгради и оранжерия са били подадени днес в РУП-Момчилград след взривни работи във връзка със строителството на път, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Кърджали. Няма пострадали хора. Взривяването на скала е било извършено в 13,26 часа от частна фирма. Дежурни оперативни групи от РУП-Момчилград извършват огледи на обектите с нанесени материални щети. Причините за пораженията са в процес на изясняване. Проверката по случая е за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

Изпочупени са стъклата на ж.п. гарата, на жилищни сгради в близост до този  район,  мюсюлманското училище и читалище" Нов живот", магазини и заведения, каза зам.- кметът Ерол Мехмед. По думите му няма  паника  сред  хората, няма данни  за пострадали.

        Причината за инцидента са взривни дейности, свързани  с изграждане на  трасето за Маказа в района на село Седлари. В тази  част се е наложило взривяването на скален масив.  

             Проведе се спешна среща при областния управител на Кърджали Иванка Таушанова за изясняване на случая. Участниците в срещата са обсъждали варианти фирмата, извършвала взривните работи, да поеме разходите по нанесените щети. Ще бъде направена и проверка на документацията, плановете, по силата на които фирмата извършва взривните дейности.

Фирмата, ще поеме разходите по щетите, потвърди по-късно кметът на Момчилград Акиф Акиф.

Взривните дейности, причинили днес повече материални щети отколкото уплах у гражданите на Момчилград, са извършвани от фирма „Интегрирани пътни системи" -Пловдив. В средата на  ноември  миналата година булдозери на същата фирма разрушиха праисторическо селище и средновековна църква край Момчилград в района на село Седларе. След булдозерите, от могилата край селото остана само разоран хълм.