Творчеството на Петя Караколева събира на празник кърджалийчета
Творчеството на Петя Караколева събира на празник кърджалийчета / netinfo

150 деца от читалищата и училища в Община Кърджали излизат на сцената на НЧ "Обединение" в областния град на 1 юни, за да участват във втория преглед на детското творчество "Петя Караколева". Празникът е част от програмата на Националната награда за детска литература "Петя Караколева" и има за цел да стимулира детското творчество в  Кърджали и региона.

Организатор е Литературният салон "Петя Караколева" към НЧ "Обединение", съвместно с творчески архив „Петя Караколева", Дружеството на художниците в Кърджали, Артгалерия „Дар" и с подкрепата на Община Кърджали.

Във фестивала ще участват колективи и индивидуални изпълнители до 18 години със собствени творби, от български автори и на Петя Караколева. Най-добрите изпълнители участват в ритуала по връчването на националната литературна награда "Петя Караколева" през октомври в Дните на Кърджали.

Петя Караколева е била преподавател и преводач в Кърджали, Перник и София. Работила е дълги години като редактор в детска редакция в радио "София". Член е на Съюза на българските писатели. Приживе книгите й за деца и възрастни се издават в 400 000-ен  тираж. Наскоро е публикувана книгата й „Жълтият космодрум", която няма илюстрации. Затова бе обявен конкурс за детска рисунка по романа-приказка. Децата на Кърджали изпратиха 48 свои произведения, сред които ще бъдат избрани най-добрите. Наградените ще бъдат обявени по време на фестивала на 1 юни.

Няколко дни преди това на 28 май в читалището ще се състои и Арт-работилница. Тогава в продължение на няколко часа 25 деца на възраст от пети до седми клас ще рисуват по приказка или поема на Петя Караколева.