Д-р Филиз Абидин, началник на Спешно отделение в кърджалийската болница
Д-р Филиз Абидин, началник на Спешно отделение в кърджалийската болница / netinfo
Спешното отделение в кърджалийската болница приема между 80 и 100 души на денонощие в големите жеги, които ни съпътстват, заяви началникът му д-р Филиз Абидин. По думите й лекарите с дневно дежурство преглеждат над 50 пациенти, а се случва по лекарска преценка да бъдат хоспитализирани 25 души за половин ден.
„Не са редки случаите на припаднали на улицата, при пазаруване и на други места да ги транспортират с линейка до спешното отделение”, каза д-р Абидин.
Според нея влошаването на пациентите се дължи най-често на това, че те решават да излязат навън в най-големия пек. Летният сезон създава предпоставка за влошаване на хората с хронични заболявания и на общото състояние на болните”, обясни д-р Абидин и предупреди, че топлото време е предпоставка за понижаване на кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и хората колабират.
Тя съветва кърджалийци да бъдат особено внимателни в дните, в които са обявени високи температури, да избягват да се излагат дълго време на пряка слънчева светлина и да приемат много течности.