Посрещат читалищни секретари с традиционни за Кърджали ястия
Посрещат читалищни секретари с традиционни за Кърджали ястия / netinfo

Секретари на читалища от областите Пловдив, Хасково, Смолян и Пазарджик за първи път опитаха традиционни за кърджалийския край ястия – бездирме, кешкек, катми с пияни вишни, къпана баница, баница с месо и лук, тракийска баница, сарми с лозови листа, питки, баклава. Това стана в началото на регионалната среща на Читалищна мрежа за развитие от Южен централен регион, проведена в Кърджали от 20 до 22 ноември. Домакин на кулинарната изненада бе НЧ “Обединение”, а специалитетите бяха приготвени от читалищата - членове на мрежата от област Кърджали, които сами предложиха инициативата по време на обучение за организационно управление на читалищата преди месец.

За участие в срещата се събраха 36 читалища от членуващите в мрежата на Южна България 96. Представителите от област Кърджали бяха 19. През първия ден присъстващите се запознаха със създаването и работата на плевенския обществен фонд “Читалища” от неговия директор Даниела Димитрова.

Вторият ден започна със сесия за споделяне на опит и добри практики. Зам.-областният управител Бойка Арабаджиева представи модела за развитие на читалищата в област Кърджали в резултат на партньорството между Областна администрация – Кърджали и Фондация за развитие “Читалища”. “В резултат на инициативата на областния управител бяха проучени условията за работа в читалищата в региона. Събраната база данни ще бъде анализирана и ще бъдат предприети стъпки за утвърждаването на читалищата като културно-информационни центрове, а успешният модел на работа ще бъде популяризиран сред останалите управители на области в България”, посочи в речта си г-жа Арабаджиева.

Георги Топузлийски , секретар на НЧ “Иван Вазов” в Хисар, презентира пред колегите си подхода “Лидер” на ЕС. Той им говори за изграждането на местни инициативни групи и за изработването на местни стратегии за развитие.

На 22 ноември сутринта предстои посещение на Перперикон, след което срещата ще приключи.