Областният на Кърджали участва в тристранна среща в Ксанти
Областният на Кърджали участва в тристранна среща в Ксанти / netinfo

Областният управител Иванка Таушанова участва в работна среща на Мрежата за трансгранично сътрудничество между областните управи на Гърция, България и Турция, която се проведе на 30 ноември в Ксанти.
На срещата бяха представени внесените от Транс-мрежата проекти в рамките на Програмата за европейско териториално сътрудничество България-Гърция 2007-2013 година. Първият е със заглавие "Керванът  от звуци, цветове и аромати пътува в района на мрежата". Той е на стойност 975 000 евро и предвижда събирането и  популяризирането на песни, носии, кулинарни рецепти, обичаи и традиции с помощта на подвижен виртуален музей. В него от българска страна ще си партнират областите Хасково, Кърджали и Смолян. Второто предложение е за създаване на епидемиологична карта с бюджет 378 500 евро в услуга на здравеопазването в пограничните райони.
На срещата в Ксанти бяха представени новите областни управители от българска страна. Освен Таушанова на заседанието присъстваха областните управители на Хасково, Смолян и Благоевград. Турция бе представена от валията на Одрин, а Гърция  - от управителите на Ксанти, Родопи, Еврос, Серес, Драма и Кавала.
"Мрежата е организация от нов тип и това е оценка на ЕС. Тя е първата, която започна да гради мостове на сътрудничество в затворените гранични области и създаде условия за разширяване на контактите между населението", подчерта във встъпителните си думи към гостите управителят на Ксанти Георгиос Павлидис, който е и президент на Мрежата. 
Мрежата е основана през 2003 година, а седалището й е в Орестиада. В нея членуват 11 области от трите съседни държави. Нейната практическа задача е да подпомага решаването на ежедневните проблеми на хората в пограничните райони, като природни бедствия, аварии, епидемии, замърсяване на околната среда и други, както и да развива културните връзки, предприемачеството и туризма.