Областният управител на Кърджали Никола Чанев се срещна с представители на социалните служби и Бюрата по труда в Кърджалийско.
Областният управител на Кърджали Никола Чанев се срещна с представители на социалните служби и Бюрата по труда в Кърджалийско. / netinfo
Местната власт да разширява обхвата на социалните услуги, от които видимо има належаща потребност, а социалните служби да настояват за това, каза по време на среща с ръководителите на Службите за социално подпомагане и Бюрата по труда в Кърджалийско областният управител Никола Чанев. Той бе категоричен, че службите трябва да са активната страна, да стоят максимално близко до социално уязвимите групи и  да търсят подкрепата на държавата.  
По време на срещата бе посочено, че Кърджали е единственият областен град, който не разполага с Център за обществена подкрепа, няма кризисен център, нито приют за временно настаняване, което се оказва сериозен проблем за оказване на помощ на бедстващи хора.
Равнището на трайно безработните лица в областта е над средното за страната, голяма част от тях живеят в малки населени места и са надхвърлили активна възраст, което е сериозна предпоставка за социално изключване, отчетоха участниците в срещата. В тяхна подкрепа работят т.нар. Центрове за заетост и социално подпомагане, каквито обаче засега функционират само в Кърджали и Джебел по проекта „Лице в лице“.
Ръководители на Службите за социално подпомагане и Бюрата по труда в Кърджалийско обсъдиха възможностите за подобряване на работата с уязвимите групи, качеството на социалните услуги и партньорството между институциите. Домакин на срещата бе заместник областният управител Леман Али, а формалният повод – старта на кампанията за отпускане на енергийни помощи за новия отоплителен сезон. В разговорите се включи и директорът на Регионалната служба по заетост в Хасково Господин Господинов.